Josep Roca Canal
Josep Roca Canal

BIO

Nascut a Badalona (Barcelona) l’any 1972, inicia la seva relació amb les arts escèniques el 1992 amb la companyia catalana de teatre de carrer Gog i Magog. Realitza estudis de clown amb Álex Navarro, Caroline Dream, Eric de Bont, Michel Dallaire, Jango Edwards, Sergi Estebanell, Leo Bassi, Peter Gadish i Philippe Gaulier; de teatre de carrer amb Adrian Schvarzstein, Gog i Magog i Miquel Crespi; de bufó amb Gil Becher i Lisa Jacobson; d’entrenament actoral amb Ada Vilaró i de gestió teatral amb Montserrat Prats i Pep Zamora.

Durant els anys 2002 i 2003 és intèrpret de la companyia La Lluna Teatre i Educació i de la companyia de clown Escalímetro 400.

L’any 2004 forma part de l’equip de gestió de la companyia catalana Teatre de Guerrilla on participa en el Supermercat de Teatre de Catalunya (festival de teatre organitzat a 30 ciutat de Catalunya).

Durant els anys 2005, 2006 i 2007 es tenor del cor de Gospel Sons de Mataró (Barcelona).

És en l’any 2006 quan crea la seva pròpia companyia, amb un unipersonal de teatre de carrer, i construeix el personatge Pierre Le Monde. Entre els seus espectacles trobem, Rivel, un vida de conte (narració oral); Contenidor (teatre familiar), L’home del vi (performance-instal·lació) i altres accions especials (teatre i clown).

En el mateix any 2006 entra ja de ple en el teatre de carrer gràcies a la primera experiència de la companyia de teatre de carrer Kamchàtka, amb el seu primer espectacle  anomenat Kamchàtka presentat amb èxit a FiraTàrrega 2007. És cofundador i un dels seus creadors de totes les seves produccions (Kamchàtka, Habitaculum, FugitMúsica per a les feres, Musica Fugit i Taller Migrar).

El 2008, és activista de Pallassos Sense Fronteres a la primera expedició a Israel, en coordinació al mateix temps amb una altra expedició de pallassos treballant a la Franja de Gaza.

En el mateix any 2008 actua a Entre somnis, creació catalano-francesa del Projecte VIA- Viatges d’Interès Artístic que té com objectius: la mobilitat i la apertura europea dels professionals i dels públics, el suport a la jove creació euroregional per a l’espai públic i la constitució d’una xarxa de difusió transpirinenca.

El 2010, es cofundador y un dels creadors de la primera experiència de la companyia de teatre de carrer The Wandering Orquestra, i la seva estrena The Wandering Orquestra a FiraTàrrega 2012.

Més tard el 2015, també es cofundador i un dels creadors de la primera experiència de l’espectacle de teatre de carrer Adopted, coproducció de les companyies Fadunito & S.E. estrenat a la Feria de Teatro de Castilla y León – Ciudad Rodrigo 2016.

Està relacionat amb el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou des de la seva primera edició el 2002.

Des del 2003 és docent de teatre a l’Escola Lliure el Sol escola catalana d’educació en el temps lliure.

Actualment treballa com a actor: amb la seva pròpia companyia i amb les companyies de teatre: Kamchàtka i The Wandering Orquestra. Al mateix temps treballa com a Tècnic Auxiliar de Biblioteca a la  Biblioteca Antoni Comas de Mataró, després de vuit anys treballant a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.